Alman Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı (=Alman Filolojisi/Germanistik), 1935 yılında özel bir kanunla kurulan Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi çatısı altında 1936’dan beri faaliyet göstermektedir.

İlk yöneticisi (1936-1944), Alman leksikolog Ord. Prof. Dr. Karl Steuerwald’tır. İkinci Dünya Savaşı sırasında Türk-Alman siyasi ilişkilerinin kesintiye uğraması üzerine Türkiye’den ayrılan Steuerwald’ın yerine, 1944-1950 yılları arasında, Prof. Dr. Melahat Özgü Anabilim Dalı Başkanı olmuştur. 1950-1958 yılları arasında Ord. Prof. Dr. Rudolf Fahrner ve onu takiben Prof.Yaşar Önen tarafından yönetilen Anabilim Dalı, Hocamızın 1983’te emekliye ayrılmasından sonra sıra ile Prof. Dr. Vural Ülkü (1983-1987), Prof. Dr. Nevin Selen, Prof. Dr. Gürsel Aytaç (1987-2007) tarafından yönetildi. Alman Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalımız, 16 Şubat 2007 tarihinden beri Prof. Dr. S. Battal Arvasi tarafından yönetilmektedir.

Kuruluş amacı; Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu nitelikte “muallim/öğretmen” yetiştirmek ve Batı’nın bilim ve kültürünü Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi çatısı altında faaliyet gösteren diğer disiplinlerle işbirliği içinde araştırmak olan Alman Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, hizmete başladığı 1936’dan beri her yıl açtığı lisans ve lisansüstü programlarla bilim ve toplum hayatımıza önemli katkılar sağlamaktadır.

Bugün üniversitelerimizin eşdeğer bölümlerinde/anabilim dallarında görev yapmış ve yapmakta olan öğretim üyelerinin önemli bir kısmı bu Anabilim Dalı’dan yetişmiştir.